top of page

De Ingrediënten

What Are They

biologische-macadamia-noten-gratis-foto.jpeg

Macadamia-
Macadamia integrifolia

De Macadamia familie komt oorspronkelijk uit de oerwouden van met name Australië. De Macadamia integrifolia is een breed uitgroeiende boom die tot 20 meter hoog kan worden.

 

De boom produceert bloemen die worden gevolgd door kleine, harde, ronde noten, die negen maanden nodig hebben om te rijpen. De noten hebben een zeer harde schaal die moeilijk is om te kraken.

 

Macadamia noten zijn kostbaar en bevatten een zeer hoog oliegehalte, rond 70%. Deze olie wordt koud geperst, is licht- tot goudgeel en heeft een zachte, karakteristieke, licht nootachtige smaak en geur.

 

Macadamia olie bestaat voor een groot deel uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bevat van alle plantaardige oliën het hoogste gehalte palmitoleïnezuur, een omega-7 vetzuur. Dit verzuur is een huideigen stof en het belangrijkste onderdeel van talg, vooral bij kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat de aanmaak van palmitoleïnezuur in huidtalg vermindert naarmate we ouder worden waardoor de huid merkbaar droger wordt.

 

Macadamia olie is daarom zeer geschikt voor de droge en rijpere huid. Daarnaast is Macadamia olie rijk aan (met name B) vitaminen en mineralen. 

Macadamia olie trekt zeer goed en diep in de huid, hierin opgeloste stoffen worden daardoor goed in de huid meegenomen. De olie maakt de huid zacht en soepel.

 

Gezichtsolie Verwen en Gezichtsolie Koester bevatten beiden een hoog gehalte Macadamia olie.

Toverhazelaar-
Hamamelis virginiana

De Toverhazelaar is in Canada en het Oosten van de Verenigde Staten een inheemse heester. Eeuwen geleden werd de Toverhazelaar meegenomen naar Europa en tegenwoordig vindt je hem in allerlei variëteiten als sierstruik in parken en tuinen. De Toverhazelaar bloeit in de winter met bijzondere, zoet geurende bloemetjes, als de struik kaal is.

 

De naam Toverhazelaar (Witch Hazel) verwijst naar het gebruik van de takken als wichelroede door Indianen om naar water en goud te zoeken en naar het gebruik van de takken als toverstok door tovenaars en heksen in sprookjes.

 

De Indianen gebruikten de Toverhazelaar ook bij kneuzingen, zwellingen en bloedingen. Dit gebruik werd door de Amerikaanse kolonisten overgenomen. Later werden extracten van Toverhazelaar door mannen gebruikt als aftershave, vanwege de verzachtende en helende werking op kleine huidwondjes. Vrouwen gebruikten het bij sterke menstruatie, vanwege de bloedstelpende werking.

 

Toverhazelaar bevat diverse tannines (looistoffen), flavonoïden en etherische olie. Door de combinatie van inhoudsstoffen werkt Toverhazelaar vernauwend op de haarvaten en kleine aderen, stabiliserend en antioxiderend op de haarvatwanden, adstringerend (samentrekkend) en bloedstelpend, antiseptisch en hierdoor ontsteking werend.

De delen van Toverhazelaar die worden gebruikt zijn de bladeren en de schors van jonge twijgen.

 

Extracten van Toverhazelaar zijn aanwezig in de Gezichtscrème voor heren en de Oogcrème.

toverhazelaar_r_1920x1080.jpg__1920x1080_q85_subject_location-895,703_subsampling-2.jpg
wallpaperflare.com_wallpaper.jpg

Neemboom-
Azadirachta indica

De Neemboom is een groenblijvende, ongeveer 16 meter hoge boom, die zijn oorsprong heeft in India en Sri-Lanka. De boom bloeit met kleine witte, geurende, bloemen, gevolgd door olijfvormige vruchten.

De boom wordt in India al duizenden jaren geneeskrachtig voor veel toepassingen gebruikt en wordt daar wel de dorpsapotheek genoemd. In de Aruyveda wordt de “Margosa trea” al vele eeuwen therapeutisch toegepast. Alle delen van de boom worden gebruikt (wortel, schors, bladeren, zaadolie), zowel inwendig als uitwendig.

In de laatste decennia is veel wetenschappelijk onderzoek naar de Neemboom gedaan. Dit heeft bekende toepassingen van de Neemboom bevestigd. In onze westerse wereld gebruiken we vooral de Neemolie, die koud geperst wordt uit de zaden van de vruchten.

De olie is rijk aan terpenoïden als azadirachtine en bitterstoffen als nimbide. Het is een zeer goede biologische luizenbestrijder en een van de beste insectenwerende oliën, die zowel op onze huid als op planten te gebruiken is. Daarnaast werkt Neemolie anti-septisch (ontsmettend), ontstekingsremmend, herstellend en verzorgend op de huid. Dit maakt het een zeer waardevol ingrediënt bij huidaandoeningen als eczeem en acné. Nadeel is de sterke zwavel/knoflookgeur van Neemolie, wat puur gebruik minder aangenaam maakt. Geraffineerde, geurloze, varianten hebben echter veel van de werkzaamheid verloren (hitte vernietigt de werkzame bestanddelen), evenals chemisch gezuiverde Neemolie. Synergie uit de natuur producten bevatten biologische, koudgeperste Neemolie.

Neemolie is onderdeel van de Gezichtscrème voor heren, Gezichtscrème voor de droge en gevoelige huid en Gezichtscrème voor de onrustige huid.

Tarwe- 
Triticum aestivum

Gewone tarwe is een één a twee jarig gewas en een van de oudste gekweekte gewassen die we kennen. Het is een grassoort die zo’n 120 cm hoog wordt met lange, slanke bladeren en holle stengels die uitlopen in aren met zaden (graankorrels). De afkomst is niet helemaal duidelijk, maar tarwe groeit goed in de meeste gematigde en subtropische gebieden. Het is wereldwijd het meest gekweekte graan. Er is onderscheid tussen zomer en wintertarwe. Zomertarwe is zachter, wordt meer in de gematigder, vochtiger streken verbouwd en vooral voor brood gebruikt. Wintertarwe is harder (variëteit “durum”), wordt meer in de drogere klimaten gekweekt en vooral voor pasta’s gebruikt.

 

Naast het graan zelf, wordt het tarwegras, tarwezemelen, tarwekiemen en tarwekiemolie gebruikt.

 

Tarwegras wordt door de hoge voedingswaarde wel als een superfood en therapeutische alleskunner gezien. Tarwezemelen zijn nuttig als voedingsvezels. Tarwekiemen worden (net als andere kiemen) gebruikt om de hoge concentratie aan voedingsstoffen.

 

Tarwekiemen bevatten zo’n 13% olie. Omdat dit een lage opbrengst is, wordt veel tarwekiemolie warm geperst of door middel van een oplosmiddel. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Goede kwaliteit tarwekiemolie (koudgeperst en ongeraffineerd) is een dikke olie met een oranjebruine kleur en uitgesproken geur. Het is de rijkste natuurlijke bron aan vitamine E (anti-oxidant) en is zeer rijk aan linolzuur, lecithine, Bètacaroteen en mineralen.

 

Dit geeft tarwekiemolie regenererende (herstellende) en hydraterende eigenschappen voor de huid. En maakt tarwekiemolie goed inzetbaar bij de droge en oudere huid en ontstekingen.
Deze ingrediënten worden daarom vaak ingezet bij een acne behandeling. 

 

Koudgeperste en ongeraffineerde Tarwekiemolie is onderdeel van Synergie uit de natuur Gezichtscrème voor dames, Synergie uit de natuur Crème voor de onrustige huid en Synergie uit de natuur Oogcrème.

Tarwe veld
Rozenstruik

Roos (wild)-
Rosa canina, Rosa damascena

De wilde Roos is inheems in gematigde streken (onder andere zuidelijke Europa). Er zijn zo’n 100 wilde soorten en talloze gekweekte. Bij ons bekende wilde soorten zijn de hondsroos (Rosa canina) en de egelantier (Rosa rubiginosa).

Het zijn bladverliezende, halfgroen blijvende struiken, waar rond juni bloemen aan komen, gevolgd door oranjerode rozenbottels, die zaadjes bevatten.

Wereldwijd kent de Roos een lange gebruiksgeschiedenis. In Egypte vond men bij opgravingen rozenkransen uit de 2e eeuw. Zowel de Grieken als Romeinen hielden van rozen. Ze werden gekweekt voor de Rozenblaadjes bij feestelijkheden, voor parfums en cosmetica en remedies op basis van de hondsroos. In de tijd van Karel de Grote werd de Roos het symbool voor de liefde.

In de volksgeneeskunde werden verschillende delen van de Roos medicinaal ingezet, maar vooral de rozenbottels, bij griep en verkoudheden. De zure rozenbottels werden al als fruit gegeten, tot men voor de Tweede Wereldoorlog ontdekte dat de rozenbottels van de hondsroos rijk zijn aan vitamine A, B en zeer rijk aan vitamine C. Toen begon men ze te verwerken tot medicinale siroop.

De rozenbottel is een van de rijkste bronnen van vitamine C en bevat daarnaast veel carotenoïden, die de rode kleur veroorzaken. Rozenbottels worden gedroogd voor thee en verwerkt tot siropen en elixers.

Uit de zaden van de rozenbottel komt een bijzondere plantaardige olie. Deze rozebottelzaadolie komt meestal uit Chili, waar veel rozen in het wild groeien. Winning van deze olie is een arbeidsintensief proces met een lage opbrengst, omdat de zaadjes maar zo’n 10% olie bevatten. Koudgeperste en ongeraffineerde rozenbottelzaadolie is diepgeel tot oranje van kleur met een sterke geur. Omdat de bewaartijd erg kort is, wordt veel rozenbottelzaadolie geraffineerd. Dan wordt deze helder en geurloos. De olie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren (linolzuur, alfalinoleenzuur). Wat ongeraffineerde, koudgeperste rozenbottelzaadolie therapeutisch zo interessant maakt is (naast de carotenoïden, vitamine A, E en C, mineralen) het transretinolzuur. Dit is een vitamine A zuur dat voor een belangrijk deel de uitzonderlijke eigenschappen van rozenbottelzaadolie bepaalt. De eigenschappen zijn huid herstellend, huid genezend, huidverzachtend (vooral op littekenweefsel), vermindering van pigmentvlekken en rimpelbestrijding.

 

 

Uit de bloemblaadjes van de Roos wordt etherische olie en rozenhydrolaat (rozenwater) gewonnen. De meest beroemde (etherische) rozenolie is die van de Damsacusroos uit Bulgarije. Deze wordt het meest gewaardeerd om haar geur en in parfums verwerkt. Etherische rozenolie is zeer kostbaar en wordt vaak vervalst met andere (goedkopere) etherische oliën. Gedestilleerde rozenolie en rozenhydrolaat zijn zeer complex en rijk van samenstelling, hebben een brede werking en zijn niet chemisch in een laboratorium na te maken. Daarom zijn veel bij drogisterijen verkochte synthetische rozenwaters niet vergelijkbaar met natuurlijk rozenwater.

Natuurlijk rozenwater heeft een tonifiërende en verzachtende werking op de huid.

 

Rozenbottelzaadolie is onderdeel van Synergie uit de natuur Gezichtsolie Verwen, Gezichtscrème voor dames en Rozencrème.

Rozenhydrolaat is onderdeel van Synergie uit de natuur Gezichtscrème voor dames, Rozencrème en Crème voor de droge en gevoelige huid.

lubos-felcik-KIJZZsTk1SI-unsplash.jpg
bottom of page